MAGAZÍN / Gastronomie

Pikantní zapečená žebírka
Recept na pikantní vepřová žebírka si zamilují všichni příznivci masových pokrmů. Tyto žebírka jsou vhodná nejen k posezení u piva, ale i pro slavnostní příležitost.
Suroviny pro cca 5 porcí
- 1 kg masitá vepřová žebírka
- 200 ml rajčatového pyré
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1/2 pomeranče
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 7 stroužků česneku
- 1 - 2 lžičky třtinového cukru
- 1 ks cibule
- 5 kuliček nového koření
- 2 - 3 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- cayenský pepř dle vlastního uvážení
- sůl dle vlastního uvážení
Postup přípravy
Masitá vepřová žebírka očistíme a nakrájíme asi na 5 stejně velkých kousků. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek sloupneme, 4 stroužky nakrájíme na plátky a zbývající necháme v celku. Z poloviny pomeranče nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
Žebírka osolíme, vložíme do kastrolu, přidáme celé stroužky česneku, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vše zalijeme studenou vodou a na mírném ohni vaříme asi 40 minut. Měkká žebírka vyjmeme z vývaru a rozložíme do zapékací mísy.
Na oleji necháme zpěnit cibuli a česnek. Pak vmícháme cukr, který za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Nyní přidáme hořčici, cayenský pepř, rajské pyré, pomerančovou šťávu i kůru a worcestrovou omáčku. Vše podlijeme menším množstvím kořeněného vývaru a zvolna necháme vařit tak dlouho, dokud se chutě nespojí a omáčka nezhoustne.
Takto připravenou hustou omáčku naneseme na uvařená žebra, pokapeme olejem a v troubě předtopené na 220 °C zapečeme.
Přejeme dobrou chuť!